Mysiga Viggo


Så här brukar Viggo ofta ligga, det ser så härligt ut. Ser ni hans fina plastkotlett?


Tagen med mobilen när vi låg i sängen och hade det mysigt. Han får inte vara i min säng annars, men just igår kunde jag inte motstå. Skulle ändå byta lakan och han var så gosig...

Nytt Synachtentest

Det börjar hända saker, har fått kallelse från Sahlgrenska om ett nytt Synachtentest och mer blodprover. Det ska göras 1 sept och sen fick jag en läkartid den 1 okt, lite väl långt mellan, men en läkare blir ju inblandad i hur synachtentestet går, så det kanske inte spelar så stor roll.
Skönt att dom fortsätter utreda, hade jag inte skrivit min egenremiss, så hade jag aldrig fått komma dit, eftersom läkarrremissen fick avslag.

Denna gång ska jag göra det korta Synachtentestet utan att ha ätit kortison innan, ska bli intressant och se hur jag svarar på det, förra gången jag gjorde det var för nästan precis ett år sen.

Det innebär att man tar blodprov och kollar hur mycket kortisol man har kl 8 på morgonen, sen får man en spruta med ett binjurestimulerande hormon som heter ACTH och som produceras i hypofysen. Efter 30 min så mäter dom kortisolet igen och då ska man ha kommit över 550, sen ytterligare en spruta och nytt prov 30 min efter det och då ska värdet vara ännu högre.


Skolstart


GP:s framsida i veckan visar rubriken NÖJE och under står att M.J dog av en överdos...


Pinsam snubbe...

Barnen började skolan i måndags, båda tjejerna hade nya skolor att gå till, vilket gjorde det hela lite extra spännande. Igår kom Celine hem och berättade att dom skulle få helt nya Didrikson regnställ och gummistövlar av skolan, vad generöst! Nu går hon ju på Hundprogrammet där dom gör en del saker utomhus, men att man som förälder inte behöver betala hör inte till vanligheterna.

Jennifer som börjat sjuan tyckte att alla hennes lärare var jättesnälla, än så länge. ;-)

Så skönt när barnen kommer i säng i normal tid igen, man mår trots allt bäst av rutiner.Veckans uppfinning

  Var inne en sväng på Clas Olsson igår och hittade en mycket fiffig äggtimer för 79 kronor.
Här ser ni hur den fungerar. 


Jag som vill ha hårdkokta ägg låter den bli helt svart.


Resultatet blir helt perfekt! Bort med jobbig äggkokare!

Här nedan får ni se vad som låg i skokartongerna från gårdagens shopping med 70 % rabatt.

210 kr, ord 699!


270, ord 899 kr. Sköna till vintern med go päls inuti.


120, ord 399. Jennifer har redan använt dom som man kan se.


270, ord 899. Dom här tyckte Celine inte var så snygga, men jag kände på mig att Jennifer skulle gilla dom, vilket hon också gjorde. Viggo i bakgrunden kollar vad som händer.
 

240, ord 799, också till Jennifer.

"Drama" i bilkön

Shoppingdag! Jennifer var sjuk, så det blev jag, Celine och hennes kompis Maria som åkte till Nordstan för att inhandla lite nya kläder och skor inför skolstarten imorgon.

Dessvärre så satt vi nog i bilköer minst en halvtimma och det var hur segt som helst. Studerade bilister som gör vad som helst för att komma före alla andra. Först såg vi en massa som körde i högerfilen fast den bara är till för dom som ska svänga av från E20 och sen tränga sin in längst fram eller varför inte använda bussfilen och göra samma sak? Jag blev jätteirriterad och vägrade släppa in en enda. 

En tant hade gett sig sjutton på att klämma in sin lilla bil framför min och när hon insåg att det inte gick, så tryckte hon ner rutan för att ta en diskussion, men det hade hon inget för och sen gjorde hon tecken som att jag var dum i huvudet, men det var ju snarare hon som var det. Bilen framför (den silverfärgade Opeln) blev också irriterad på alla idioter och när en försökte tränga sig före dom, så öppnade mannen i passagersätet dörren och pekade finger och spottade mot gubbens bil. Har ju läst om folk som blivit skjutna i trafiken när folk blir arga, det får man ju ändå säga är att överdriva. Dock hade det ju kunnat ligga en spikmatta i vägen eller nåt, så dom åtminstone hade fått sig en läxa. Det ska aldrig löna sig att fuska. ;-)

Det blev 3,5 timmars shopping och Camilla mötte upp en timma och sa hej. Jag köpte en skinnjacka till Jennifer, massa linnen på Cubus och sen fyndade jag skor på Nilsons. Hittade 5 par skor som hade 70 % rabatt, 3 till Jennifer och 2 till mig. Alla tre paren passade henne också när vi kom hem och hon blev så glad! Hon har gått i ett av dom inne hela kvällen.


Dagens skoskörd!


Rent kylskåp mot min vilja


Hörde ett annorlunda ljud och möttes av den här utsikten från mitt köksfönster. En brandbil med skylift som var där på en slags övning. Huset ni ser i bild består av 7 våningar och är stadens högsta hus och då var det ju lämpligt att testa hur man gör vid eventuell brand högst upp. Först hissade dom upp hela lastbilen en bit ovanför marken....


...sen fick brandmannen en härlig åktur med utsikt över hela stan.

Sen ringde min chef och under tiden vi pratade så hörde jag en riktig smäll från köket och trodde det kanske kom från diskmaskinen, men Celine som satt närmare lokaliserade det till kylskåpet.


En colaburk hade stått för nära kylaggregatet och exploderat. Inte så jättekul att rengöra hela kylen när man inte har ork att ens laga mat. När det hela var klart känns det ju bra, fick rensat bort lite gammalt och framförallt fått det rent.

Sen jag började med Levaxinet, så har jag blivit ännu tröttare, detta pga att jag inte stärkt upp binjurarna först och nu vet jag inte hur jag ska göra. Ska jag fortsätta, eller ska jag vänta på att läkaren ringer från Sahlgrenska och jag får veta om dom skriver ut hydrokortison först... Usch vad det här är segt....


Ny doktor

Idag var jag ännu en gång på vårdcentralen angående förlängning av sjukskrivning. Bestämde mig för att byta läkare och vilken vinstlott jag drog. Fick träffa en läkare som lyssnade och var intresserad av att hjälpa mig även om jag är under Sahlgrenskas kontroll också. Drog hela historien kort och visade honom mina senaste provsvar och brevet från överläkaren på Sahlgrenska angående min egenremiss. Han sa att han var överraskad för jag var den första patient som han hört talas om som lyckats med att skriva en sån och fått gensvar. Han frågade mig om jag fått Levaxin och jag svarade nej och då föreslår han själv att jag skulle prova i en liten dos. Nöp mig nästan i armen för det är ju verkligen ett genombrott efter all väntan.

Levaxin är alltså ett syntetiskt sköldkörtelhormon och jag förnodar att han tyckte att mina senaste prover visade att jag behövde det, även om dom precis ligger inom referens. Han föreslår själv ett återbesök den 11/9 och sjukskrev mig på heltid 2 veckor utan att jag behövde strida för det och sa att det är självklart att jag inte ska behöva ta ut mer semesterdagar när jag faktiskt är sjuk. Hade så ont i ryggen idag, så jag kunde inte sitta så bra på besöket och han ville undersöka mig och kunde knappt peta på dom ömma punkterna för då hoppade jag fram en meter. 

Tänk så viktigt det är med hur man blir bemött, jag gick till vårdcentralen bara för att förnya sjukintyg och kommer därifrån med medicin, tjoho! Trodde inte att han skulle ha mod att skriva ut medicin innan Sahlgrenska har gjort sin bedömning. Nu har jag endast fått en liten dos på 25 mikrogram per dag att börja med, men man måste börja lågt för att kroppen ska vänja sig. Det enda som förbryllar mig nu är att jag kom på att man bör stärka binjurarna innan man äter Levaxin om man har kortisolbrist för annars kan inte sköldkörteln ta upp ämnet optimalt och det glömde jag nämna. Har ändå börjat äta det, får väl känna efter...

Pipmojäng

Mc Donald´s i Västra Frölunda ligger i framkant må jag säga! Dom har infört det fiffiga systemet med att man får en pip-mojäng med sig om ens mat inte är färdig. När den piper, så går man till valfri kassa, personalen hör att det piper och man får alltså deras uppmärksamhet direkt. Man behöver heller inte säga vad det är man har beställt, för det sköter möjängen om. :-)

Jag vet att detta system har funnits länge, men jag har bara aldrig sett det på en Mc Donald´s-restaurang förut. Första erfarenheten av detta system var i Kista Galleria för 7 år sen. Där har dom väldigt många olika restauranger samlade på ett och samma ställe med gemensamma sittplatser att då ha en pipmojäng är ju kanon!


Kista Galleria

Tvångstankar

När jag och Celine flög mellan New York och Bryssel i juni, så satt en kille från England bredvid mig. Vi pratade mycket och blev ganska bra kompisar om man kan kalla det så. Efter att vi hade ätit, så berättar han att han lider av OCD, Obsessive-Compulsive Disorder som är samma sak som tvångstankar.

Varför berättar han då detta för en han inte kände sen några timmar tillbaka? Jo, därför att det bara fanns en sak som utlöste dessa tvångstankar och det var att han vill plocka bort disken direkt efter att han ätit. Nu satt han inklämd i ett flygplan mellan mig och en annan med en bricka full med matrester, porslin och skräp och detta tyckte han var jättejobbigt. Det var ju ett stort plan och kabinpersonalen var fullt upptagna på annat håll, så han kände sig ganska låst. Jag frågade honom om det skulle hjälpa om jag tog hans bricka och ställde på min, så att han åtminstone fick rent framför sig och det sa han funkade och blev så tacksam över att jag förstod hans problem. Egentligen hade jag väldigt fullt på min bricka också, men med lite pusslande så fick jag ihop det.

Jag tror att vi alla till mans har tvångstankar i olika form och därför kan jag sätta mig in i hur han känner det. Själv kan jag få panik om det kommer en spindel nära mig inomhus, men tycker att jag hanterar det bättre och bättre, eller så är det att jag inte har mött så många spindlar inne på senare år.

Om tvångstankarna styr ens liv såpass att man blir begränsad eller mår dåligt så tycker jag man ska söka hjälp, KBT, kognitiv beteendeterapi ska vara väldigt effektivt.

Provsvar

Har fått reda på dom flesta provsvaren idag. Eftersom jag även skriver för dom som lider av samma sak som mig och hittar bloggen via google, så skriver jag ut dom här. 

Fritt T4 12 (12-22)
T4 86 (66-181)
S-kortisol 230 (200-800)
TSH 2.5

Jag ligger alltså inom referens, men det är precis det och bara det är ett skäl till att jag ska få medicin tycker jag, eftersom jag inte mår bra nu. Fritt T4 visar min ämnesomsättning och den ska helst ligga mitt i referens och det har den också gjort när jag mått bra. S-kortisolet är alltså hur mycket kortisol som finns i blodet och den är lägre än den varit tidigare. Även om man ser att referensen är mellan 200-800, så bör den ligga över 400 vid kl 8 på morgonen. Jag tog provet kl 9:30, då jag har en bit att åka, men tycker ändå att jag hamnar inom gränsen för "suspekt låga värden". Väntar också svar på  U-kortisolet som förhoppningsvis stödjer blodprovet och jag kan få hjälp.
 
Har också varit hos en arbetsterapeut och fått mäta handstyrka och sen få en rolig lera som gör att jag ska stärka muskulaturen i handen och på så vis minska min överrörlighet. En jättehärlig kvinna från Norrland som tyvärr skulle återgå till sin tjänst på Sahlgrenska igen.

Jordgubbar och glass

Var och tog mina prover igår på Sahlgrenska. Fick också med mig dunkar att samla urin 2 dygn och nu tar några dagar innan alla provsvar är klara. Kollade med sköterskan vilka prover som var ordinerade och inga nyheter, alla dessa har jag redan tagit under sommaren, så jag förväntar mig inte att dessa ska göra skillnad. Åkte sen bort till Annica i Kållered och hälsade på en snabbis. När jag ändå var precis vid IKEA, så gick jag in för att köpa mig en extra hylla att ha i garderoben i klädkammaren och hittade en på fyndet för endast 10 kr. Den passade helt perfekt och då blir man glad.


Det här är så gott, dock hade inte jordgubbarna så mycket smak denna gång.

Försvunna nycklar

Jennifer har tappat sin nyckelknippa! Det har hänt flera gånger, men då har vi alltid hittat dom. En gång försvann dom på ICA Maxi och hon kom hem och sa att dom letat utan resultat. Jag tog med henne tillbaka dit direkt och frågade henne vart hon varit och hon sa att hon bl.a provat skor. Ganska snart och med en stor portion tur, så hittade jag dom bakom en skohylla. Där hade dom kunnat ligga ganska länge oupptäckta gissar jag. En annan gång hittade jag hennes nycklar på skolans fotbollsplan och en gång var dom borta så länge att jag hann fixa nyckelkopior och då fanns dom i en undanlagd väska. Ganska nyligen så fixade jag nyckelbrickor och det är jag glad för nu, för då finns det en chans att dom kommer tillbaka, MEN hon har troligtvis tappat dom i skogen och hur många är det som hittar nycklar i en skog??? Jag var med henne där och letade i måndags på det stället där hon ramlade med cykeln, men inga fynd!
Ringde min granne som är polis och frågade om dom möjligtvis har en metalldetektor, men det trodde han inte. Det var nog bara teknikerna i Gbg som hade sånt. Sen fick jag tips på nätet om att man kan använda spårhundar, men känns lite avancerat...

För något år sen så skulle jag ut och ser att det står en soppåse på skohyllan som jag tar med. När jag precis puttar in påsen genom sopnedkastet till soprummet, så får jag en känsla av att det inte var sopor, utan kläder. Jag ringer Jennifer och frågar om hon hade ställt påsen där och visst hade hon det. I påsen skulle det ligga ett par Replayjeans, en mobilladdare och en kjol som tillhörde en kompis. Jag ringer Securitas och förklarar mitt problem och undrar om dom kan låsa upp soprummet, så jag kan kolla i påsen. En halvtimma senare, så letar både jag och vakten efter den Ica-påse det gällde, men utan resultat. Detta gjorde mig förbryllad, påsen måste ju ligga där och vi gick igenom allt säkert 3 ggr. Hade svårt att släppa tanken på vad som egentligen hade hänt, men ett tag senare så dök sakerna upp hos mamma, alltså visade det sig att det visst varit en soppåse och att min dotters minne och koll på läget inte alltid är optimalt. :-)En helg i bilder


Jennifer och jag var på Grillspettet i fredags och åt vår favoriträtt "Kycklingkebab med ris". Det lustiga är att vi satt och lyssnade på vad kunderna efter oss beställde och alla som kom skulle ha detta.


På fredagskvällen tog jag och Celine en timmas promenad med Viggo, en bra runda som man kan släppa honom lös på. Så skönt med ställen där det är tyst och inga folk, men på ett ställe i skogen, så är det lite läskigt. Inte för att jag är så rädd av mig, men just där känns det som att det ska stå en mördare och vänta på sitt byte som skriker och ingen hör... :-)


På lördagen åkte vi ut till Lygnared för sol och bad i ett par timmar. Jag valde att sätta mig i skuggan på verandan till serveringen och läsa boken "Skam" av Katarina Wennstam.


Jag hade läst i tidningen att det var absolut sista föreställningen av "Män som hatar kvinnor" på Sagabion och ville se den, så jag och Celine cyklade ner till kl 17:20. Blev glatt överraskad när priset endast var 62 kr per biljett, det var tydligen sänkt pga att det var sista gången den visades. Den var väldigt bra, dom hade lyckats göra filmen så bra man kan efter boken tycker jag. Ganska hemska scener, så jag förstår att den hade 15-årsgräns.

Var hemma strax före halv nio på kvällen och Celine ville gå långa rundan med Viggo igen, men precis när vi kommit ut och skulle börja gå, så blev jag dålig och vi fick gå in igen. Det kommer utan förvarning och jag hade ändå tagit tabletter, men men. Somnade 22:30 och sov 11,5 timmar utan problem.

Idag (söndag) väckte jag barnen vid 11, nu är det dags att börja vända dygnet. Tycker det ska bli så skönt när dom kommer tillbaka till rutiner igen och normalare sovtider.


Jag och Celine tog rundan med Viggo idag mitt på dagen istället. När vi är på hemväg, så går vi förbi en skock får och Viggo som älskar alla sorts djur var förstås nyfiken.


Här är det kärlek från båda håll, ett riktigt pusskalas blev det. :-)

Inte så lätt alla gånger. :-)

Läste min halvsyster Ericas blogg idag och fick ett gott skratt, så jag klipper in det här, så kan ni också få skratta. Det är alltså inte min mamma det handlar om i blogginlägget nedanför, viktigt att förtydliga. ;-)


Kallelse, yes!

Det kom en kallelse idag, jag får komma till Sahlgrenska på provtagning nästa fredag. Jag blev så lättad att dom brytt sig om min egenremiss, men då jag ännu inte vet vilka prover som ska tas, så vågar jag inte ropa hej ännu. Nu borde ju detta ändå betyda att jag inom kort får kontakt med en specialist och det har jag väntat på länge. Att prata om sköldkörtel/binjureproblem med en läkare på vårdcentralen ger absolut ingenting.

Mitt råd till alla som är sjuka och inte får hjälp är alltså att skriva sin egen remiss, den tas om hand på samma sätt som den läkaren skriver och tur är väl det!

 

Kattungar är söta

Min kompis Angelie har precis flyttat och idag var det dags att hälsa på med en liten blomma. Hon har nu tagit det stora steget att lämna Ljung och bosätta sig i Herrljunga. Det har blivit ganska många flyttar för dom genom åren och jag har nästan tappat räkningen. Vi åt glass och hallon ute på altanen och hade det jättetrevligt och sen tyckte tjejerna att Emille skulle följa med Celine hem, så då blev det så. Körde hem Ellinor till sin mamma på vägen hem, så hon slapp vänta på sitt tåg en timma.


Angelie har alltid tagit hand om massa hittedjur som hon hittar nya ägare till, eller behåller själv. Senast var det en gravid mager stallkatt som för några veckor sen födde 4 små ungar, men 3 av dom dog en efter en och det blev bara denna lilla röda kvar. 


Han gillade Celines "Tiffany"-armband.


Vilken söting!


Elinne gillar katter, medans Emille tycker att 5 stycken hemma är några för många. :-)


En granne till dom hade gjort en egen linbana som Elinne testar med hennes halvsyster Ellinor i bakgrunden.


Det går lite vingligt, men så spännande!


Här ska dom bo och man ser Emille skymta i altandörren.


Den här underbara utsikten med kossor som betar och all grönska har dom på baksidan.En skön stund i parken.


Under det här stora trädet satt jag och läste lite i det fina vädret. Vi har den här parken utanför huset som tur är och Viggo kan vara lös där.


Pinnen gömmer vi i buskarna mellan gångerna för den tycker han är jättekul.


Det är en damm runtomkring, det är alltså små "broar" med tak som ni ser i bild.

Återblick

Det har varit en ganska bra dag, har varit relativt pigg och då sa jag till Jennifer att vi kunde göra något. Det fick inte kosta pengar och inte vara för ansträngade. Vi skrev ner förslag på en lapp och sen enades vi till slut om att baka muffins som vi sen bjöd Celine och hennes kompis Maria på. Sen hann vi med ett förslag till och det var att åka allihop till min mamma och kolla gamla videoband när barnen var små. Maria har ju gått på dagis med Celine, så hon var också med på banden.


Jennifer löser Soduko medans plåten är i ugnen. Viggo ska också vara med.Så här blev resultatet.


Jennifer när hon är 10 mån. Hon har satt sig i lekbacken. Det var jättekul att se filmerna på barnen, vi fick många skratt och speciellt Jennifer hade mycket kul saker för sig. Hon började gå redan vid 9 månaders ålder och var sjövild.


Här sitter hon med gummistövlar på inomhus. Så "fint" klippt hon är i luggen av storasyster Celine, ett oövervakat tillfälle på ett sommardagis.

Hello Kitty


Celine har "pimpat" sin dator, se så fin den blev!


Såg den här bilden på en annan blogg och började fundera över täckningen på
zebror. Hur vanligt är det att ränderna byter håll mitt på ryggen. Om man tittar på zebran till vänster i bild, så ser den mer normal ut, medans dom två andra i bild har ränderna vågrätt på bakdelen. Kanske det har med kön att göra, så som att en sköldpaddsfärgad katt bara kan vara en hona.

Bounce gör succé

 
Kolla in dessa klippen, så himla häftigt! Celine på hemväg

Nu sitter jag och väntar på att Celine ska komma hem, ringde henne förut och då satt dom i bilen. Dom har verkligen haft otur med vädret, men hon har haft det jättebra ändå. Det ska bli kul att se hur glad Viggo blir över att se henne!

Har sett färdigt  hela House-serien nu, säsong 1-5 i ett svep och då menar jag inte utan uppehåll utan att jag inte blandat in någon annan serie däremellan. Jo, förresten, dom sista avsnitten på Prison break... Som så många andra serier så ballar den ur något den sista säsongen och kanske tur att det inte blir någon mer säsong så den spårar ut totalt så som Lost. Det som är så kul och intressant med House är ju inte att han ska lösa alla fall, det kan bli lite förutsägbart, man lär sig upplägget ganska snabbt, utan det är att förstå hans hjärna. Hans personlighet känns igen i många killar jag känner, även om dom inte är riktigt så skruvade. :-)

Nu ska jag se Grey´s Anatomy säsong 4 och sen Harpers Island, är det någon som sett den och kan säga om den är bra? Den har tydligen gått på TV4 nu i sommar.

RSS 2.0