Rapport från sjukhuset.

Har fått låna dator på en expedition här på sjukhuset. :-)
Mina provsvar visar inte det som förväntades. Igår när jag kom hit, så var startvärdet under 10, sen efter 8 timmars dropp, så var det 270. Imorse var det 110 innan min injektion och enligt läkaren så visar det inte den förväntade reaktion från binjurarna, så han menade på att jag kanske får vara kvar här lite längre. Imorgon får jag svar på dagens behandling, provet togs kl 16 idag och då hoppas jag att den är över 300 iaf. Han som har hand om mig här och gör testerna säger att alla andra brukar svara fint och ligga över 700 efter droppet och att jag är ovanlig. Ska också få min sista planerade injektion imorgon, men det lät redan nu som att dom planerar att förlänga stimuleringen.
Jag är ändå på en avdelning som ska vara inriktade på endokrinologi, men ändå bara en enda som kan svara vad mina provsvar betyder, lite konstigt tycker jag. Imorgon är det storrond och då kommer förhoppningsvis en överläkare som har koll på läget. :-)
Jag delar rum med två äldre gubbar som låter i sömnen och vill sova med både lampa och radio på, störande. Sov dåligt inatt, personalen springer in hela tiden och ska kolla blodtryck, puls på antingen mig eller dom andra. Jag har väldigt dåligt blodtryck, så man är väldigt stilla, idag var trycket 90/60. Har köpt korsordstidningar och det är riktigt kul att lösa nu när det var så länge sen. Har läst ut Marie Jungstedts "Den döende dandyn" och börjat på en bok som handlar om en kvinna som förlorar sin man och två barn i Tsunamin, den är sorgsen. 
Personalen är bra här och förutom mig och en till tjej så är det bara äldre patienter. Något som är väldigt bra är maten, fantastiskt god. Ikväll var det ris och mexikansk köttfärsgryta, mums!

Synachtentest


Då har jag varit och gjort ett kort Synachtentest idag på morgonen. Det mäter binjurarnas förmåga att öka sin cortisolbildning efter stimulering med ett hypofyshormon (ACTH) och är ett bra och känsligt sätt att diagnosticera cortisolbrist.
Jag fick inte ta någon kortisontablett idag innan jag skulle göra testet och inte heller äta. Var där kl 8 och mellan 9-10 gjordes testet.
En frisk person ska ligga på över 500 nmol/L, jag hade bara 32 (!) innan injektionerna. Tanken är att hormonet som jag fick skulle göra att S-Kortisol ska stiga till minst 550 nmol/L 30 minuter efter Synachteninjektion, men jag fick 84 efter första och sen 110. Han som ansvarade för proverna sa att det var väldigt lågt och att dom troligtvis skulle lägga in mig direkt, men efter att han pratat med avdelningsläkaren, så sa dom att det långa Synacthentestet aldrig görs över helgen, så jag ska tillbaka kl 8 på måndag.
Efter att ha fått ACTH-sprutorna så började jag frysa och blodtrycket sjönk drastiskt, jag mådde jättedåligt och kände lite panik över att inte kunna lägga mig ner, men sen dök personal upp med en annan form av kortisontablett som jag skulle ta och efter 30 min var jag hyffsat okej igen, så jag kunde ta mig hem. Om jag mår så här dåligt efter 2 sprutor, vad gör jag då inte nästa vecka när jag ska göra det långa testet i 3 dagar...Jag tyckte det var lite konstigt att jag mådde så mycket sämre efter sprutorna, borde ju må bättre när värdet var 100 jämfört med superlåga 32, men fick förklaringen att ACTH-hormonet kramar ur binjurarna så mycket kraft att det var orsaken. På måndag ska jag få dropp med ACTH i 8 timmar, tisdag och onsdag ska man få en injektion i sätesmuskeln och på torsdag morgon får jag förhoppningsvis gå hem. 

Jag önskar att jag snart kan blogga om lite roligare saker än sjukdomar, men syftet med att blogga lite mer ingående om mina problem är att andra med liknande problem ska hitta hit och förhoppningsvis känna att det ger dom något. Själv har jag saknat det, man hittar mest läkartexter och hoppas med detta att jag kan bidra som sagt.


Här är utsikten från avdelningen, våning 13 och väldigt högt!
.

Bokmässa idag, Sahlgrenska imorgon

Igår pratade jag med min nya läkare och hon fixade att jag får läggas in redan imorgon och få mina problem utredda. Jag ska vara på Sahlgrenska redan 07:50 och beroende på hur jag svarar på första testet så får jag antingen åka hem senare samma dag eller så får jag stanna tills på söndag. Jag måste packa med böcker, så jag står ut ifall det blir tre dagar. Jag är så nöjd att äntligen få detta utrett och om det går bra, så slipper jag äta mer kortison efter helgen, håll tummarna!

Bäddade med nya lakan i min säng igår, dom som jag skrev var lite hårda efter tvätten, men dom var både fina och sköna!Idag pallrade jag mig iväg till bokmässan i Gbg och det gick faktiskt riktigt bra. Behövde komma utanför dörren, har varit inne typ i två veckor. Mötte Wicki vid kassan och fick min biljett (Tack!) och sen kollade jag in den "scen" som hon hade stajlat åt Tv4 som direktsände programmet "Efter 10" med Malou Von Sivers. Då jag visste att Wickis dotter med klasskompisar skulle vara med i sändningen och lyssna på Lennart Hellsing, så satte jag det på inspelning innan jag åkte. Nu när jag tittar på programmet, så ser jag att man kan skymta mig i sändning när jag ansluter till Wicki o barnen. Wicki syntes flera gånger och hon är inte heller medveten om att hon filmas i bakgrunden, haha.

 
Malou intervjuar Sören Olsson i "Efter 10".

Gjorde ganska många fynd på bokmässan. Köpte nya inplastade ljudböcker för 50 kr styck och på Bokia kostar dom 269 kr/styck. :-) Hittade ett litet lexikon för 10 kr, perfekt att ha med på resan. Köpte pocket med Katarina Wennstam, Denise Rudberg, Dan Brown. Tiden gick väldigt fort därinne och det var perfekt att gå där själv. Jag skulle gärna köpt en ny bok som heter "Infiltratören", men det får vänta, nu har jag en hel del som måste läsas först. Så himla mysigt att gå där på mässan bland en massa folk som delar ens intresse att läsa.

Köpte också en ny matta till vardagsrummet, den enda mattan som finns i lägenheten. Viggo spydde ner den andra och den blev aldrig ren, så det blev en ny! Nu har jag satt upp en grind, så han inte kan vara i vardagsrummet och det borde jag tänkt på tidigare, så skönt. Nu kan han ändå "vara med", då han ligger i hallen och ser oss ändå.


Bokmässa till helgen

Idag har jag haft två sömnperioder på dagen, så man har inte så mycket att blogga om. Ska ha telefontid med en ny läkare imorgon, hon ska vara mer specialiserad på binjureutredningar sa han.

Det är ju bokmässa till helgen och den vill jag verkligen gå på, har t.o.m fått entrébiljett av Wicki som ska jobba med
Tv4:s monter. Hoppas verkligen att jag kan orka ta mig dit någon av dagarna. Jag har varit där för 3 år sen med en taxikollega, men så fort vi kom dit, så fick han panikångest och ville hem. Inte riktigt det jag hade tänkt mig, så besöket blev inte så långvarigt eller njutbart. Jag fick (köpte) i alla fall en signerad ljudbok (Skam) av min favoritförfattare Karin Alvtegen.

Jennifer ligger efter med matten i skolan, men då kom jag på den geniala idén att belöna henne med 1 krona per tal hon räknar hemma och det satte fart på henne. Tänker man att hon får 100 kronor för att räkna hela 100 tal, så är det en bra investering. Nu säger hon till och med att det är jättekul och det blir det ju när man börjar förstå det. Ikväll har hon suttit en hel timma och hann med 28 tal, jag tycker det är lika kul som hon och betalar gladeligen.

Har bokat besiktning på bilen, det ska göras på torsdag. Det är något som låter konstigt och istället för att lämna in den på verkstad, så låter jag besiktningskillarna undersöka och se om det är något större fel. Den lät så förra året också och lämnade in den till en billig bilmekaniker som jag använder, men han hittade inget och då gick den igenom besiktningen. Tyvärr är det ju inte bra att ha en bil som inte används så ofta, det är då bekymren uppstår, tycker det är ologiskt, den borde ju må bättre av att stå stilla. Bil är dyrt att äga, men känns ändå nödvändigt.


Har haft denna bil sen juni 2001 och den har skött sig bra så här långt. :-)

Blått var det här.

Jag tyckte väl att gipset klämde... Mest ont gjorde det när jag skrev på datorn som sagt och här syns ju varför. :-)Jag ser ut som jag blivit misshandlad och att armen är bruten typ.

Gipsskena borta

Idag har jag tagit bort gipsskenan och såg att såret var fyra stygn brett. Lite större än det gamla alltså, men det måste väl bli så när dom öppnar på samma ställe. På torsdag ska stygnen tas och det ska förmodligen min granne hjälpa till med, så jag slipper åka till vårdcentralen.
Köpte en vattenmelon häromdagen, men den var inte alls lika smakrik som den jag åt senast, kanske beror på årstid.
Igår hade jag en kväll där jag kollade klart på säsong 3 av serien 24, hade städat lite innan och inga barn var hemma.  Mysigt nu när hösten kommer och man kan tända ljus igen.


Systrarna Emille och Elinne poserar under kvällspromenaden i fredags.


Fredagsmys och en tur till Ljung.

Har blivit dålig igen och nu beror min enorma trötthet på att min binjure inte vaknar igång igen och börjar producera hormonet kortisol (kroppens egna kortison). När man äter kortison i tablettform en längre tid som jag har gjort, så hämmar det kroppens egna produktion av kortisol och därför är det viktigt att man trappar ner väldigt sakta, så att binjurarna förstår att dom ska vakna igen. Jag har provat att trappa ner i flera månader på många olika sätt, men så fort jag hamnar under 7.5 mg (prednisolon) så blir jag trött. Detta är det som kroppen behöver i daglig dos och när inte min binjure skjuter till, så blir det helt enkelt för lite. Nu har läkaren iaf bestämt att det ska göras en utredning på detta och hoppas jag slipper vänta alltför länge på att få det gjort.  Är nu sjukskriven i 2 veckor till i väntan på detta.

Idag har jag sovit, lagat mat och även bakat muffins. Jag och Celine ska åka och hälsa på Angelie och Emille i deras nya lägenhet i Ljung. Då kan det vara gott med lite fika, så jag ska ta med en påse nybakat. Ska bli skönt att komma utanför dörren och vara lite social.
Så här fin blev spegeln ovanför soffan i vardagsrummet.


Så här nöjd är Viggo med sitt nya tuggben.


Ny tapet i hallen!

Idag fick äntligen hjälp med att få upp tapeten i hallen, den har legat och väntat flera månader. När man inte kan tapetsera själv. så får man snällt vänta.  Den här tapeten var dyr (enligt mig) och därför gjorde jag bara ett nytt hörn i hallen, så det räckte med endast en rulle. Tanken var att den skulle matcha min röda ytterdörr och jag är jättenöjd. Resten av hallarna har jag målat i vitt.
Min bruna fondvägg i vardagsrummet blev också klar, där hade det ju fattats en liten bit fram tills nu och jag kan nu äntligen få bort tapetbordet från mitt sovrum. När jag har fått upp min nya vita spegel så ska jag visa bild här på bloggen.

Min hand är bättre och bättre, men den gör ont i vridlägen, såsom när jag ska ät och föra gaffeln till munnen. Sen gör det ganska ont att skriva på datorn också, så det får man göra lite i taget. Provade att cykla idag till Jennifers skola på utvecklingssamtal och det gick ganska bra. Svårast var att börja cykla och även hoppa av.

Ikväll har jag lagat spaghetti och köttfärsås, det var länge sen vi åt just den rätten och det var supergott! Jennifer klagar på att jag alltid lagar potatis, men det är ju så gott och man kan göra så många olika varinter. Häromdagen gjorde jag fläskkotlett, stekt potatis och kebabsås, inte direkt nyttigt, men vad gott.
Hann också med att byta lakan i Jennifers säng och till helt nya jag köpte häromdagen. Jag älskar att köpa nya lakan och dessa var av superskön kvalité. När man tvättat dom så var dom inte alls så skynkliga som många andra lakan blir. Köpte också nya (annan sort) till min säng, men har inte hunnit byta ännu. Tyvärr kändes dom lite hårda efter tvätten, så vi får väl se hur dom känns att sova i.

Spegel spegel på väggen där...


Vilket härligt väder det har varit i helgen! Igår var jag och Celine ute med Viggo och kastade pinne och det gillar han! Idag skulle jag ut med honom på morgonpromenad och när vi kom in i trappuppgången och jag skulle fiska upp posten i postfacket, så hade jag bara en hand och släppte då kopplet och vad händer? Jo, grannen på våning 1 (vi bort på vån 2 och jag stod på bottenvåningen) öppnar dörren och ska gå ut med sin 1 ½ - åring. Viggo som var på väg uppför trappan såg sin chans att hitta på bus, så han rusar in i deras hall och är alldeles stirrig och skrämmer slag på lilla Benjamin som började gråta hysteriskt. Det var ganska pinsamt, hahaha.Idag har mamma kört mig till Jysk så jag kunde hämta och betala min nya spegel som jag ska hänga över soffan i vardagsrummet. Den har kostat 699 och var nu sänkt med 50 %, så då passade jag på. Har letat efter en just sån här länge och perfekt att hitta den på rea.


Så här ser spegeln ut, förutom att min inte är trasig.  Visst är den fin? Den finns i silver också.

Just nu lyssnar jag på Mons Kallentofts andra roman "Sommardöden", tycker den är sådär. Sen plöjer jag genom alla Mari Jungstedts romaner och har nu kommit till hennes fjärde som heter "Den döende dandyn", dom gillar jag. Däremot har jag lärt mig nu hur hon bygger upp sina deckare, så man kan ganska snart räkna ut vem som är skurken.

    

Outsiders 15 sept

För ett år sen lärde jag känna en tjej via Tradera. Hon heter Tina och bor i Dalarna. Då hade hon 7 barn och alla var tjejer förutom den äldsta. Det tog inte lång tid förrän det stod på hennes MSN "Tina, snart 8-barnsmamma" och det blev en liten Theo. Sen får jag ett mail där hon berättar att hon väntade ytterligare ett barn, som sen vid ultraljud visade sig vara tvillingar och nu har hon hela 10 barn och har inte ens fyllt 35 år.

På måndag ska hon vara med i Outsiders i kanal 5, ska bli kul att se henne "live" och inte bara via mail och chat.
Jennifer har också brevväxlat med en av döttrarna, så hon kommer också tycka det är kul. Själv är jag inte det minsta avis på denna barnaskara. :-)


Det går bra!

Jag har mindre ont i handen än förväntat, men så har jag också varit duktig på att hålla den högt! När jag sov så pallade jag upp armen med kuddar och då gick det att sova riktigt bra och jag har knappt tagit några värktabletter, det ni. :-)
Det som är svårt är att ta på sig jacka eller tröja, då gör det väldans ont när tyget drar över handen.
Lite svårt att gå ut med Viggo, för när han har gjort sina behov och jag ska plocka upp med den friska handen, så blir det svårt att hålla kopplet, men det är tur att jag har fötter till hjälp. Det mesta går att lösa, det gäller  bara att komma på hur.

Så fort jag kom hem sjukhuset igår och tänkte vila så gick det inte enligt plan. Celine hade ramlat med cykeln och kom hem med en svullen vrist och det var bara att åka till vårdcentralen och visa upp, men det var bara en vrickning som vi befarade. Mamma fick agera chaufför igår, det kändes riktigt lyxigt att sitta i sin egen bil i baksätet, har nog aldrig hänt.
Sen ringer Jennifer och vill börja spela fotboll igen och hade såklart vuxit ur hennes tidigare skor och kläder, så direkt efter vårdcentralen var det bara att åka till Intersport. Kämpigt, men hon blev jätteglad och tur var det.

I söndags var vi och bowlade. Det var jag, Celine, Maria, Jennifer och Julia som var där och eftersom man bara kan vara fyra per bana, så avstod jag. Det var tävling och 50 kr i vinst för den som vann och Jennifer ledde stort hela tiden, men i sista omgången gör Maria dubbelstrike och vinner över Jennifer med 10 poäng. Synd att jag inte fick Jennifers förvånade min på kort, för vi trodde ju alla hon skulle vinna. Hon ledde med 40 poäng, så det var inte så konstigt, men som man säger, man ska aldrig ta ut en seger i förskott.


Opererad

Precis hemkommen från lasarettet där jag opererat bort min ganglion, äntligen!
Allt gick bra och alla var snälla mot mig och nu har jag handen i en gipsskena. Förra gången jag gjorde samma operation så fick jag bara den lindad, men det känns bättre nu och stabilare. Gipset ska jag ta bort själv efter 10 dagar, stygnen efter 14. Trodde ju att jag skulle vara sjukskriven i ca 14 dagar, men läkaren sa att jag nog redan kunde jobba på måndag. Får se hur det känns då, men skönt om det skulle funka!


RSS 2.0